Alles wat je moet weten over de molenaarstrap

Ben jij benieuwd naar wat een molenaarstrap is of ben jij van plan om er een aan te schaffen? Na het lezen van deze blog ben jij een echt molenaarstrap kenner!

De oorsprong

Molenaarstrap, de naam zegt het al. De trap werd vroeger voornamelijk gebruikt om in de molen naar boven te klimmen.

De kenmerken van een molenaarstrap

De molenaarstrap is een rechte trap die dus vroeger werd gebruikt in een molen. Een molen is vanbinnen niet heel groot en doordat er veel gewerkt in werd, moest de trap niet te veel ruimte innemen op de grond. Een van de belangrijkste kenmerken van een molenaarstrap is dan ook dat deze vrij stijl is op de grond. Een molenaarstrap heeft gemiddeld een hellingshoek van 50 en 70 graden. Doordat de trap vrij steil is, overlappen de treden elkaar gedeeltelijk. Om ervoor te zorgen dat je niet met je voet achter de volgende trede blijft hagen zijn de treden van de molenaarstrap niet zo diep. De gemiddelde treden van een molenaarstrap zijn 10 tot maximaal 20 cm diep.

Dit zorgt voor een aantrede van gemiddeld 15 cm. De aantrede is de afstand van de voorkant van trede tot voorkant van de volgende trede. Dit is het deel dat je hebt om te lopen. Dit kan uiteraard per trap verschillen.

De optrede is gemiddeld 20 cm. Dit is de afstand tussen de bovenkant van de trede tot de bovenkant van de volgende trede.

De molenaarstrap is altijd een open trap. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om deze zelf dicht te maken.

Houtsoorten

Net als de meeste andere trappen worden molenaarstrappen geleverd in verschillende soorten hout. De meeste voorkomende zijn vuren/ dennen, beuken en eiken. Dennen/vuren zijn de meeste zachte houtsoorten en gaan het minst lang mee. Hardhout en beuken gaan wat langer mee. Eiken is het meest stevig en haat het langst mee.

Een bouwpakkettrap

De molenaarstrap is een eenvoudige trap. Deze kun je in principe zelf maken. Echter als je hem koopt als bouwpakkettrap hoef je hem alleen nog in elkaar te zetten. Dit scheelt een hoop werk en je bent een stuk sneller klaar. Monteren, behandelen en klimmen maar!